A várhatóan értékesítésre szánt ingatlanok értéke meghaladhatja a 470 milliárd eurót

−    A DTZ piackutatása 2000 óta, több mint 4 000 olyan európai, többszörösen értékesített ingatlant vizsgált, melyek összértéke meghaladta a 160 milliárd eurót
−    Átlagosan 6,5 évente cserélnek tulajdonost a termékek, régiónként jelentős eltérésekkel 
−    A nem tőzsdei alapok és magánbefektetők átlagban rövidebb ideig tartanak meg egy ingatlant a többi befektetői körhöz viszonyítva
−    A 2003-ban vásárolt és azóta eladott ingatlanok nagy része kiemelkedően magas szinten kelt el, míg a 2006 és 2007 közötti vásárlásokból származó ingatlanok eladása veszteséges tartományba esett
−    A DTZ becslése szerint nagy azon termékek aránya, amelyek az átlagos időn túl vannak egy befektetőnél, így ezen ingatlanok piacra kerülése rövid időn belül várható, mintegy 472 milliárd euró befektetési potenciállal.

A kutatás rámutat arra, hogy a régiók között nagyobb különbségek figyelhetőek meg, mert míg átlagosan 6,5 évente adnak túl egy ingatlanon, addig az észak európai régióban a legrövidebb, átlagban 4,5 év után cserél gazdát egy ingatlan, a Benelux államokban ez az időszak 7,75 évet tesz ki. Az Egyesült Királyságban is átlagon felül tartanak meg egy-egy befektetési terméket, átlagosan 7,25 évig.


A DTZ becslése alapján több mint 470 milliárd euró értékű ingatlan van befektetőknél az átlagosnál hosszabb ideje, ezért nagy valószínűséggel nagyobb volumenű befektetési termék piacra kerülése várható a következő időszakban. Az ingatlanok két harmada található nem tőzsdei alapoknál vagy magánbefektetőknél, akik az átlagnál rövidebb ideig tartanak meg egy befektetési terméket. Ezekkel ellentétben a tőzsdei befektetési alapok 7-8 évet követően értékesítenek egy ingatlant.
„A trend, hogy mennyi idő elteltével vált tulajdonost egy befektetési ingatlan, számos piaci és gazdasági tényezőtől függ. Természetesen a legjelentősebb faktor a várható hozam. A termékek értéke a válsággal több, mint 10%-kal csökkent Európában. Amennyiben a várható hozamok erősödnek, úgy a befektetési aktivitás további élénkülésére is számítani lehet, főleg azokban az esetekben ahol az átlagon felüli időintervallumban tartottak egy ingatlant a befektetők.„– emeli ki Maksay Éanna, a DTZ piacelemzője.


A DTZ egyedülálló elemzése a Fair Value Index azt vizsgálja mennyire vonzóak a különböző európai piacok, adott ingatlanpiaci és gazdasági trendeket figyelembe véve. 2014 vége óta több piac került a befektetői szempontból vonzó kategóriába így az index 79-re emelkedett.  Európában jelenleg vonzónak számít ingatlanba fektetni, az ipari szektor a leginkább alulárazott szegmens, ami jelentős értéket teremtő ingatlanokat kínál. A francia, német és brit piacok árazása kiegyenlítődött, ezeken a piacokon vonzó befektetési lehetőséget találni egyre nagyobb kihívás. Ezzel ellentétben a dél-európai, CEE régió és a balti államok magas hozamokkal és stabilizálódó gazdasággal értékes befektetési termékeket kínálnak.


„Tartós, sőt egyre intenzívebb élénkülés jeleit láthatjuk a magyar piacon, már jelenleg is több nagy nemzetközi befektető jár közel egy-egy nagyobb tranzakció lezárásához. A növekvő vevői érdeklődés hatására az ingatlanok ára is növekedni kezdett, így egyre több eladó számára válik vonzóvá egy potenciálisan elérhető ár. Megtörténtek az első szignifikáns, átlátható tranzakciók is, amelyek így már jó összehasonlítási alapot szolgáltatnak a piaci szereplők számára. A fentiek hatására azt várjuk, hogy egyre több eladó fog több év után visszatérni a piacra és átlátható módon vételre kínálni befektetési termékét.” – tette hozzá várakozásait Lindwurm György a DTZ befektetési üzletág társigazgatója.

 

DTZ