Bár észrevehető a desk sharing, távmunka és más rugalmas munkahelymodellek erősödése, a vállalkozások 78 százaléka (Budapesten 80 százaléka) továbbra is csak a megszokott egy munkatárs-egy íróasztal megoldást kínálja.


A CA Immo által megkérdezett 713 vállalkozás (a kérdőívről ld. keretes írásunkat) 85 százaléka jelenleg kizárólag vagy legnagyobb részt fix munkaállomásokat alakított ki irodájában. 29 százalék azon cégek aránya, amelyek mobil vagy rugalmas munkahelyeket tartják dominánsnak: ezek a megoldások vagy az irodán belül vagy otthoni, távmunka formájában valósulnak meg. Budapest is az európai átlaghoz csatlakozik: a cégek 81 százaléka kizárólag az egy munkatárs-egy íróasztal modellben gondolkodik, és csupán 11 százalék ad lehetőséget a desk sharing megoldásra. Elenyésző, 2 százalék a távmunkások aránya.
 


Megfigyelhető azonban a mobil munkaállomások térnyerése, még ha trendforduló nem is lesz a közeljövőben: a tavalyi felmérés alkalmával még az európai cégek 49 százaléka, tehát csaknem fele mondta azt, hogy kizárólag az irodába járó, saját íróasztalánál dolgozó munkatársakkal képzeli el a következő éveket, az idén viszont arányuk 34 százalékra csökkent. A megkérdezettek 38 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy csakis vagy főleg rugalmas munkahelyi modelleket kínál munkavállalói számára. Iparágtól és vállalati kultúrától függően ugyan, de a rugalmas munkahelyek lassan tért hódítanak – véli a CA Immo.
 


Hogyan választ irodát a bérlő?

A kérdéssor rávilágított arra is, miként választanak irodát a bérlők. Érdekes eredmény volt, hogy bár az irodaházfejlesztők világszerte törekednek a környezetbarát és energiatakarékos szempontok érvényesítésére és ezzel versenyelőnyre szert tenni, az épületek leendő lakóit a végleges döntésben ez jelenleg még kevésbé befolyásolja a cégek nagy részét. A komoly teljesítményekkel kivívott nemzetközi zöld minősítések például csak a megkérdezett cégek 6 százalékánál számítottak, és nem sokkal jobban számítottak a környezetbarát építési technológiák vagy az alacsony energiaszámla. A bérlők többsége a megszokott, konzervatív szempontok szerint választ (ld. grafikonunkat): legyen az iroda jó helyen (89%), legyen könnyen megközelíthető közösségi közlekedési eszközökkel (68%) és legyen kifizethető a bérleti díj és az üzemeltetési költség (53%). A környezetbarát kialakításnál és minősítésnél még a belső terek hangulata és az építészet esztétikuma is többet nyom a latban.
A szolgáltatások közül a bérlők leginkább a központi éttermet (57%) és a központi recepciót (54%) hiányolták, ha az adott irodaházban éppen nem volt ilyen elérhető. Ezt követte a postázó és a gyermekfelügyelet. Túlnyomó többségük azonban nem fizetne külön díjat ezekért a szolgáltatásokért.
 



Elégedett irodalakók
Nincsen domináns forma az irodák elrendezését tekintve. A megkérdezett vállalatok közül a legnagyobb arányban, 28 százalékban a nyitott elrendezésű irodát említették. A cégek egytizede viszont a gyakran hatékonytalannak és ódivatúnak mondott egyfős irodahelyiségeket preferálja.  Akárhogy is, a cégek 97 százaléka elégedett jelenlegi irodamegoldásával és hasonló arányban a CA Immo szolgáltatásaival is. „A felmérés, amelyet ezentúl minden évben elkészítünk, fontos irányt szab szolgáltatásaink fejlesztéséhez és ahhoz, hogy milyen módszerekkel szerezhetünk előnyt az erősen kínálati irodapiacon” – foglalja össze  Gulyás Ede.

Zempléni Kommunikáció