Augusztus 14-én az MTA és az osztrák tulajdonú Európa Ingatlanbefektetési Alap szerződést kötött a telekvásárlásról. A telekre a tervek szerint olyan többemeletes, kutatóintézeti célokra tervezett, a 21. századi igényeknek megfelelő könyvtárral felszerelt kutatóház épül, amelyben a humán- és társadalomtudományok erőforrásait koncentrálva, várhatóan 30 százalékos üzemeltetési költségmegtakarítással működhetnek a jelenleg a város különböző pontjain nem kutatóintézeti célokra épült ingatlanokban elhelyezkedő, drágán üzemeltethető kutatóközpontok és kutatóintézetek.



Az MTA bölcsész- és társadalomtudományok kutatóháza a humán tudományok kiválósági centrumaként biztosít majd igényes kutatási környezetet a kiválóság, a fenntarthatóság és a versenyképesség szempontjai szerint működő tudományos alkotóműhelyek számára - olvasható dokumentumban.



A kutatóház létrehozásának menedzselésével az MTA elnöke Pálinkás Gábor akadémikust bízta meg, aki a novemberben átadandó, 9,5 milliárd forintból megvalósuló MTA Természettudományi Kutatóközpont beruházását is irányítja. A projektbiztos a tervezésbe bevonta az érintett humán tudományok kutatóközpontjainak vezetőit, hogy a tervek minden szakmai igényt figyelembe véve készülhessenek el.



Az MTA májusi közgyűlésén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Pálinkás József akadémiai elnökkel megállapodtak arról, hogy 8 milliárd forintból létrejön a bölcsész- és társadalomtudományi kutatóközpont.

 

Hirado.hu