A belváros utolsó nagy darabjaként emlegetett területet a hongkongi óriás fejlesztő cég, a Sun Hung Kai Properties vásárolta meg, azon összesen 580 ezer négyzetméter föld feletti és 120 ezer négyzetméter föld alatti teret hoznak majd létre, éttermekkel, irodákkal, hotelekkel - áll a tervekben. A felhúzandó épületek átlagos négyzetméterára 40 ezer jüan (1,5 millió forint) körül alakul majd.

 

Egy nappal korábban Pekingben, a fővárosban egy 28 ezer négyzetméteres telket 2,1 milliárd jüanért (77,7 milliárd forint) értékesítettek, vagyis a négyzetméterenkénti ár 73 ezer jüannál (2,7 millió forint) is több, ilyen drágaságra korábban nem akadt példa. A telken felépülő lakóházak négyzetméterenkénti ára újabb rekordokat dönthet meg, azt 120 ezer jüan (4,4 millió forint) és 150 ezer jüan (5,5 millió forint) között árazzák már most a fejlesztők.

 

  A tíz legnagyobb kínai város telkeinek összeladása a hivatalos statisztikák szerint augusztusban 81,16 milliárd jüant (3 ezer milliárd forint) tettek ki, ez csaknem másfélszeres értéke a tavaly augusztusihoz képest.

 

  A kínai vezetés 2010 óta próbálja fékezni a túlfűtött ingatlanpiacot, komoly korlátozásokat bevezetve, ám valós siker nélkül. Az újépítésű lakások ára a száz legnagyobb kínai városban tizenötödik havi töretlen növekedés eredményeként a 10 400 jüant (385 ezer forint) is meghaladta. A trendet jól mutatja, hogy a tíz legnagyobb városban átlagosan több mint 12 százalékos volt a növekedés 2012 nyolcadik havához képest.

 

  MTI